Comportamentul virușilor în calculator și comportamentul patimilor în om

virus-alertCu siguranta ne-am lovit cu totii mai devreme sau mai tarziu, in existenta noastra online de virusii informatici, aceasta adunatura de biti care ne chinuie viata de user si ne-o face amara. Nimeni nu ii vrea dar ei plutesc peste tot si mai ales unde lucrurile sunt la gramada, sau free si usor de accesat.

Totusi, desi virusii PC ne sunt atat de familiari, putini sunt cei care s-au gandit sa-si  faca o imagine completa asupra comportamentului lor, cum se transmit, cum ii contactam si, cel mai important, cum ne putem apara PC-urile de efectele lor nefaste. Pentru aceasta vom face un scurt istoric cu caracteristicile lor.

Virusii se impart in doua categorii: virusi hardware (cei care afecteaza hard-discul, floppy-discul si memoria) si virusi sotware (cei care afecteazã fişierele si programele aflate in memorie sau pe disc, inclusiv sistemul de operare sau componente ale acestuia). Cele mai raspandite efecte pe care le produc virusii sunt distrugerea unor fişiere, ştergerea totala a informaţilor de pe disc, inclusiv formatarea acestuia, distrugerea tabelei de alocare a fişierelor, care duce la imposibilitatea citirii informatiei de pe disc, încetinirea vitezei de lucru a calculatorului pana la blocarea acestuia. Este infricosatoare capacitatea destructiva a virusilor, a malware-urilor si a fisierelor spyware  asupra calculatoarelor.

Tot asa si patimile lucreaza in noi, unele afecteaza doar partea software adica sufletul, iar altele afecteaza inclusiv partea hardware adica trupul. Mandria, fatarnicia, minciuna afecteaza partea sufleteasca, insa curvia, lacomia pantecelui sau mania imbolnavesc vadit inclusiv trupul. Pacatul care intra in om, actioneaza la fel de variat ca si un virus in calculator. Astfel, se poate inmulti foarte repede devenind patima si furandu-ne libertatea cu care am fost inzestrati de Dumnezeu asa cum un virus care s-a inmultit intr-un sistem, ingradeste si fura din libertatea utilizatorului care il foloseste.

Deasemenea, exista si virusi care, odata intrati in sistemul calculatorului, actioneaza latent si cu multa rabdare. Stau la dospit pe neobservate, ca si cum nu ar exista si tocmai atunci cand nu ne asteptam actioneaza violent si cu pagube mari. Iar noi credem ca abia acum ne-am ales cu un virus cand defapt el era demult acolo dar din neatentia noastra a trecut neobservat. Asa sunt si unele pacate ale noastre. Stau prinse de suflet intr-ascuns din neglijenta noastra si rabufnesc cand nici nu ne trece prin minte. Se vede asadar, foarte bine,  ca precum virusii nu ne lasa sa  ne bucuram de PC-ul nostru ingradindu-ne in toate felurile utilizarea, asa si patimile nu ne lasa sa ne bucuram de viata.

Interesant este ca nici un virus nu poarta cu el semnatura adevaratului autor. El nu vine ca un fisier obisnuit caruia sa-i poti vedea descrierile de baza ci intotdeauna cauta sa nu atraga atentia, cauta sa para cat mai inofensiv, cauta sa fie altceva decat ceea ce este defapt. Stim insa cu totii ca virusii sunt facuti si transmisi de hackeri prin metode necunoscute noua. Tot asa se intampla si cu ispitele. Nu vedem cine le fabrica si cine sa-si insuseasca liber adevarata identitate cu care ne intra in minte dar stim cu totii ca sunt de la diavoli.

Pentru toate aceste pericole fiecare calculator trebuie sa fie protejat cu un sistem antivirus. Ce face aceste sistem? Antivirusul scaneaza orice fisier inainte de a fi rulat, si-l testeaza sa vada daca are un comportament suspect. Daca gaseste un comportament suspect atentioneaza imediat utilizatorul calculatorului dandu-i mai multe optiuni de prevenire si/sau curatare. Antivirusul confrunta comportamentul suspect al fisierului cu lista de virusi pe care o are setata, cautand un comportament deja cunoscut, si bine definit in baza lui de date, ca virus. Pentru ca apar mii de virusi zilnic, antivirusul trebuie sa se updateze de cateva ori pe zi, adica trebuie sa se conecteze la server, prin internet, si sa-si adauge in lista virusii noi, care au fost detectati si asupra carora a fost gasita o solutie de dezinfectare. In fiecare zi tehnicienii de la firma de antivirus cauta solutii de dezinfectie la virusii care apar.

Astfel, daca antivirusul nu e updatat zilnic, e foarte posibil sa fim atacati de un virus despre care sistemul nostru de protectie sa nu stie, si prin asta sa fim pagubiti si sa pierdem date.

Asa e si constiinta umana, e ca un antivirus. Mereu ne atentioneaza inainte de a face ceva. Constiinta e vocea lui Dumnezeu in noi, si asa cum antivirusul ruleaza un fisier inainte, pentru a vedea ce efecte are asupra sistemului, asa si constiinta stie dinainte ce efecte va avea fapta pe care urmeaza s-o facem, sau am facut-o, asupra persoanei noastre. Mustrarea (atentionarea) pe care ne-o aduce constiinta, inainte sau dupa ce facem ceva, este de fapt Dumnezeu care ne spune ce e bine si ce e rau.

Asa cum un antivirus ne-updatat nu va face fata atacurilor unor virusi noi, asa si constiinta care nu sta zilnic conectata la Dumnezeu prin rugaciune, nu va putea sa faca fata atacurilor diavolesti, prin ganduri rele, patimi si placeri.

O alta componenta a unui antivirus este firewall-ul care scaneaza toate porturile prin care vin informatii in sistem, din reteaua locala sau din internet. Firewall-ul are grija sa verifice fiecare fisier care intra, pentru a nu primi infectii din afara. Asa cum ii spune si numele, firewall-ul (peretele de foc) sta la granita sistemului, verificand si filtrand fiecare informatie. Asa e si harul lui Dumnezeu in trupul nostru, e ca un perete de foc care scaneaza toate cele cinci simturi, cele cinci cai prin care intra in trup informatii. Patimile pot intra in noi prin vaz, auz, pipait, miros sau gust, si de aceea omul cu ajutorul lui Dumnezeu trebuie sa verifice ce bun si ce e rau, ce trebuie sa intre in sistem si ce nu, ce trebuie sa acceptam in trupul si in sufletul nostru si ce nu trebuie.

Sa ne aducem aminte de Sfantul Apostol Pavel care ne-a spus ca Hristos traieste in noi, si oricine s-a botezat intru Hristos, intru Hristos s-a si imbracat. Dumnezeu e prezent in noi prin harul Sau, si asa cum un antivirus vegheaza la securitatea sistemului, asa si Dumnezeu vegheaza mereu din noi la sanatatea sufleteasca si trupeasca, cautand mereu sa fim fericiti si bucurosi.

Fiti mereu conectati la Dumnezeu prin rugaciune! ca sa puteti face fata posibilelor infectii.

(Claudiu Balan)

Tag-uri:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: