Conectează-te wireless la Hristos

shutterstock_52491649Gradul tehnologic la care am ajuns astăzi ne ajută să înţelegem unele lucruri care în trecut nu puteau fi explicate pentru că nu aveau corespondent în lumea palpabilă, vizuală. Mă gândeam ce chestie interesantă sunt reţelele wireless, la care te conectezi fără fir, doar prin intermediul frecvenţelor radio.

Eşti într-un parc, te aşezi pe băncuţă, scoţi laptopul şi cu câteva click-uri te conectezi la internet prin reţeau wireless a companiei de telefonie mobilă. Te duci într-un mall, sau la o cafenea, sau într-o clădire de birouri, pui laptopul pe masă şi cauţi reţelele wireless disponibile şi în câteva secunde eşti conectat la universul incredibil de vast al internetului, univers accesabil până acum ceva ani doar de la un calculator care trebuia conectat la o priză şi apoi la o reţea de internet setată în prealabil cu datele de acces.

Poate nu realizăm ce se întâmplă în lumea noastră, dar este extraordinar la ce nivel de tehnologie am evoluat. Primul calculator era mare cât o sufragerie şi facea operaţii minime iar despre reţele nici nu exista vorba pe atunci. Astăzi, un telefon mare cât palma este mai puternic decât calculatorul meu de acum 14 ani care cântărea cu tot cu monitor peste zece kilograme. Telefoanele au ajuns aşa de performante încât sunt adevărate laptopuri, camere foto şi video în acelaşi timp.

Revenind la reţelele wireless, trebuie spus că unele laptopuri sau telefoane nu sunt destul de performante încât să perceapă existenţa acestor reţele şi în concluzie nu se pot conecta. Astfel nici persoana care le posedă nu poate şti dacă în acel loc există una sau multe reţele wireless, pentru că nu le poate vedea nici simţi, deşi totuşi ele există.

Mergi pe stradă şi aproape orice informaţie de care ai nevoie, îţi este disponibilă conectându-te cu telefonul în câteva secunde le fascinanta şi gigantica lume a internetului. Poţi transmite fotografii sau filmuleţe video cu ceea ce faci în acel moment direct pe reţele de socializare, pe emailul prietenilor sau direct în calcultorul de acasă, şi toate acestea datorită reţelelor wireless.

Pe principiul acestor reţele fără fir putem începe a înţelege mai bine relaţia noastră cu Dumnezeu. Unii spun astăzi că Dumnezeu nu există şi că Împărăţia Cerurilor este o poveste frumoasă pentru copii. Alţii spun că Dumnezeu e prezent permanent în viaţa nostră, oriunde mergem şi oricând.

Faptul că unii oameni nu percep prin simţurile lor că într-un anume loc există o reţea wireless către internet şi nici laptopul nu este destul de performant ca să afle asta, nu înseamnă că reţeau nu există. La fel, faptul că unii oameni nu percep prezenţa lui Dumnezeu şi mintea lor nu-i ajută să descopere asta, nu înseamnă că Dumnezeu nu există,  ci arată doar că nivelul lor “duhovnicesc” nu este destul de performant, iar mintea lor este încă una pământească, plină de griji şi păcate.

“Semnalul” pe care-l avem la telefonul mobil aproape oriunde mergem în lume e o dovadă că suntem mereu conectaţi la reţelele de telecomunicaţii, că suntem mereu în legătură cu dispozitivele lor de transmisie, chiar dacă noi ca oameni nu percepem acest lucru. Asemenea şi Dumnezeu este prezent oriunde mergem şi nu lipseşte nicio clipă de lângă noi, pentru că El este pretutindeni, mai presus de timp şi spaţiu, chiar dacă noi nu-i percepem prezenţa. Iertaţi-mi comparaţia, are doar scop educativ: “Dumnezeu este la fel de prezent în viaţa noastră ca şi semnalul telefonului mobil, nu-l vedem dar e mereu acolo.”

Psalmistul David confirmă acest lucru zicând:

“Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, că de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin.” (Ps. 16:8 )

Aşa cum oriunde ai fi te poţi conecta la internet, la fel poţi să-ţi îndrepţi gândul către Dumnezeu şi în felul acesta te conectezi la universul negrăit al iubirii şi înţelepciunii Lui. Această conexiune te va ajuta să vezi lumea altfel, şi să te comporţi altfel pentru că faptele tale vor ţinti mereu comuniunea cu El, comuniune care este de fapt trăirea împărăţiei cerurilor încă din viaţa de pe pământ.

Sfântul Ignatie Teoforul confirmă zicând: „Străduiţi-vă să fiţi în acelaşi gând cu Dumnezeu.” Adică “străduiţi-vă să-i faceţi mereu voia şi să-i împliniţi poruncile”. Şi asta e posibil doa prin rugăciune, printr-o conexiune permanentă a minţii noastre cu Hristos. De aceea sfinţii părinţi au ajuns să se roage neîncetat zicând: “Doamne Iisus Hristoase Fiul lui Dumnezeu, milueşte-mă pe mine păcătosul”

Poţi auzi vocea celui drag prin telefon doar fiind conectat la reţeau de telefonie mobilă. Poţi percepe împărăţia cerurilor şi marile taine ale creaţiei doar fiind conectat secundă de secundă prin rugăciune la Hristos, Care prin voia Tatălui pogoară în inimile noastre pe Duhul Sfânt, Duhul Adevărului şi Dătătorul de Viaţă.

Sfântul loan Gură de Aur spunea:  „Fii totdeauna cu Dumnezeu, dacă vrei ca Dumnezeu să fie totdeauna cu tine.”

”Rugaţi-vă neîncetat!” spunea Sfântul Apostol Pavel, și de aici înțelegem că așa cum ne ferim laptopul sau telefonul mobil de factorii de bruiaj al semnalului, tot așa prin rugăciune ne ferim de influenţele negative din jur şi reuşim să ne păstrăm netulburaţi de răul din viaţa noastră.

Harul lui Dumnezeu este “reţeaua wireless” la care sufletul nostru este mereu conectat, chiar dacă uneori prin faptele noastre pierdem semnalul sau conexiunea slăbeşte.  Chiar dacă vrem sau chiar dacă nu vrem, chiar dacă ştim sau chiar dacă nu ştim, noi avem viaţă doar prin Dumnezeu şi pierderea comuniunii cu El înseamnă moarte, deconectarea totală de le Izvorul vieţii.

Aşa cum prin conectarea la reţeau fără fire toţi utilizatorii se întâlnesc virtual şi comunică unii cu alţii, la fel prin rugăciunea către Dumnezeu, prin această conexiune sufletească directă, toţi ne împărtăşim de Duhul Sfânt şi comunicăm arătându-ne iubirea unul faţă de celălalt.

Access point-urile sunt dispozitive conectate prin cabul la internet, care emit unde radio în aer prin care laptopurile şi telefoanele se pot conecta fără fir şi pot avea acces la internet. Aşa cum mii şi mii de access point-uri trimit către o reţea gigantică de calculatoare (internetul) la fel mii şi mii de biserici ortodoxe din lume trimit către Dumnezeu, Cel nemărginit, necuprins şi nevăzut.

Bisericile construite din loc în loc sunt puncte de emitere a harului lui Dumzeu catre oameni prin Sfintele Taine, având ca scop unirea tuturor într-o mare reţea (familie), în Biserica lui Hristos

Conectaţi-vă wireless la Hristos pururea prin rugăciune!

(Claudiu)

Tag-uri:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: