Jocurile de la EA Games și plictiseala din Împărăția Cerurilor

Aș vrea să discutăm un lucru pe care foarte rar îl auzim abordat în predicile din Biserică sau în cărțile duhovnicești: Ce vom face în Îmărăția Cerurilor?

Se discută foarte mult despre dobândirea Împărăției Cerurilor dar foarte puțin despre viața în împărăție. Sunt sigur că fiecare dintre voi s-a gândit măcar odată la lucrul acesta. Concepția creștinului de astăzi despre Împărăția Cerurilor este un mix între versetele din Sfânta Scriptură, scrierile Sfinților Părinți, reclamele și filmele de la televizor în care este raiul prezentat sub diferite forme, și peste toate acestea se adaugă imaginația noastră.

easports-imparatia-cerurilor

Pentru unii bărbați raiul este o plaja însorită, cu apă cristalină și cu multe femeie în costume de baie, care abia așteaptă să fie devorate. Pentru cei care nu sunt apropiați de Dumnezeu dar care totuși cred în existența vieții veșnice, raiul poate fi ca-n reclama cremei de brânză Philadelphia unde o femeie stă în cer pe un nor pufos, bucurându-se de odihnă. Pentru alții raiul poate fi ca în filmul lui Robin Williams, „What dreams may come”, unde fiecare persoană are colțișorul lui de rai, atât de frumos pe cât a fost sufletul său în viață, pe pământ. Mi-aduc aminte că-n acest film actorul principal își căuta soția moartă într-un accident, găsind-o până la urmă în rai, pe o pajiște frumoasă, cu multe flori, copaci și păsărele.

Cum o fi raiul în mintea creștinilor care merg la biserică, și care sunt apropiați de Hristos? Sfinții Părinți ne spun că Împărăția Cerurilor este împreună petrecere cu Dumnezeu și cu sfinții. Tot ei ne spun că Împărăția Cerurilor este o împărtășire permanentă din Harul lui Dumnezeu care învăluie totul. Având acest lucru în vedere, eu mă gândeam mai de mult că Împărăția Cerurilor este un loc foarte frumos, mereu însorit, cu păduri frumoase, cu flori, cu păsărele ciripind, cu ape curgătoare, cu animale multe, unde toți stăm unii cu alții lângă Dumnezeu și vorbim… și iarăși vorbim… Dar cât? Pe veșnicie, ca la o nuntă care nu se mai termină?

Oricât de frumoase ar părea aceste imagini despre Împărăția Cerurilor, viața în veșnicie nu va fi nicidecum o împreună plictiseală, ca la o șezătoare la care ne tot povestim unii altora, și Dumnezeu tuturor, tot felul de taine ale lumii.

Ca să înțelegeți mai bine ce va urma după moartea noastră, o să mă folosesc de un exemplu concret din viața noastră: jocurile pe calculator. EA Games este probabil cea mai mare companie producătoare de jocuri video din lume. Mi-aduc aminte că acum 13-14 ani, când părinții mi-au cumpărat primul calculator, am început să joc Age of Empires, un joc de strategie foarte captivant. Pentru mine, trecerea de la soldățeii și mașinuțele pe care le implicam în diferite scenarii în camera mea, la lumea interactivă din Age of Empires, unde construiam case, grajduri, ferme, mori, ziduri, cariere de piatră, gatere de lemn, mine de aur, academii de luptă, turnuri de control, armate întregi, etc a fost fascinantă. Mi-aduc aminte și acum sunetele din acest joc: tăiatul lemnelor, nechezatul cailor, foșnetul pădurilor, ascuțitul săbiilor, ciocnirea armatelor în luptă… toate detaliile mă captivau într-o lume antică, care nu credeam că-mi va putea fi accesibilă vreodată.

L-am jucat mult timp dar ușor, ușor am început să mă plictisesc de el. Lumea Age of Empires nu mai avea secrete, aflasem cam tot ce se putea. Timp liber aveam din belșug și mi-aș fi dorit să joc altceva. Am trecut apoi la Need for Speed, Hot Pursuit… detaliile grafice ale jocului erau fabuloase în comparație cu jocurile de pe vechile calculatoare cu casetă (HC). Am jucat acest joc în toate combinațiile posibile, cu toate mașinile, pe toate circuitele, în toate condițiile meteorologice, atât singur cât și la multiplayer… și până la umă m-am plictisit și de el. O altă lume pe care am descoperind-o în mare parte, am părăsit-o. Au urmat FIFA ’98 și lumea fotbalului virtual, care a reușit deasemenea să pună stăpânire pe mintea mea. Au venit apoi altele și altele… creatorii de jocuri inovând de la an la an noi lumi virtuale prin care copiii să-și satisfacă pofta de cunoaștere și creativitate.

Așa se face că astăzi, EA Sports are sute de jocuri create pentru PC, Xbox, Playstation, Mac, Wii, Nintendo, Iphone, Ipad, Android, Kindle, Facebook și chiar jocuri online postate pe diferite site-uri. Creatorii și programatorii de la EA Sports au ajuns să facă un joc pentru fiecare sport care atrage publicul larg: fotbal, baschet, hochei, tenis de câmp, șah, golf, formula 1, skateboard, fotbal american, box, ski, etc.. În plus, față de acestea, EA Sports a creat jocuri de acțiune, jocuri de shooting, jocuri horror, jocuri dedicate curselor de mașini, jocuri RPG, jocuri de strategie, jocuri de familie, jocuri pentru copii mici, jocuri muzicale, și nu în ultimul rând simulatoare (jocuri care imită viața din lumea reală).

În acest moment pe site-ul lor există 812 jocuri video care pot fi achiziționate pe loc. 812 de lumi virtuale create de designerii acestei companii pentru clienții lor.

În lumea jocurilor video nu te poți plictisi, companiile au mereu noi idei. Poți doar deveni dependent și să-ți pierzi timpul liber.

Dacă așa stau lucrurile în realitatea noastră, oare după ce trece viața aceasta și se sfârșește totul, ce se va întâmpla? Va urma o judecată universală, Dumnezeu îi va alege pe cei buni de cei răi, pe primii îi va așeza în Împărăția Cerurilor iar pe ceilalți în iad.  Fericitul părinte Dumitru Stăniloae spune că în Împărăția Cerurilor nu există plictiseală ci o relație cu Dumnezeu și oamenii mereu nouă, din care noi să ne îmbogățim suflteșete din ce în ce mai mult și să devenim asemenea Lui: atotștiutori, înțelepți, iubitori, atotbuni, etc.

Dacă designerii de la EA Sports pot crea noi lumi virtuale pentru tineri, atunci să fiți încredințați că și Dumnezeu poate crea o nouă lume pentru toți cei din împărăția cerurilor, pe care să o explorăm așa cum am explorat în detaliu acest Univers de la facerea lumii și până astăzi.

Gândiți-vă la Universul nostru ca la o lume virtuală (ca la un joc video) care la un moment dat se va termina, iar noi vom vrea să explorăm o altă lume. Dumnezeu poate crea imediat un alt univers, cu alți parametri, alte legi, alte caracteristici, alte principii de guvernare, care să ne fie total necunoscute, și de care să fim încântați să-l explorăm prin cunoaștere și să participăm prin creativitate.

Haideți să vă dau câteva exemple ca să înțelegeți ce vreau să transmit: Suntem cu toții în Împărăția Cerurilor și la un moment Dumnezeu ne spune: „Dragii mei, mergeți pe planeta Marte și refaceți-o în așa fel încât să semene cu planeta Pământ. Gândiți-vă de ce aveți nevoie, ce trebuie să puneți mai întâi: apa, pământul, vânturile, legea gravitației, munții, câmpiile, peștii mării, plantele, animalele, minereurile, etc.

Omul în Împărăția Cerurilor nu mai are nevoie de somn, mâncare, băutură, căldură, nu mai suferă de nimic, nu mai este limitat, iar puterile lui sufletești vor fi mult mai mari, deci și puterea de creativitate va fi mult mai mare decât pe pământ, pentru că acolo nu va mai fi limitat de păcat. În starea aceea de har fiind, omul ar putea crea chiar numai cu cuvântul așa cum a făcut Dumnezeu la începutul lumii, ar putea anticipa mult mai bine ce se întâmplă, va avea o memorie mult dezvoltată și de data aceasta nu va mai fi nimeni care să facă răul, toți vom conlucra spre bine.

Astfel, poate, vom sta toți în fața planetei Marte și ne vom pune mintea la contribuție cum s-o facem să arate așa frumos ca planeta Pământ. Sau poate ne va permite Dumnezeu să creem noi singuri un nou univers, după mintea noastră luminată de harul Duhului Sfânt.

Viața veșnică nu e o împreună plictiseală ci e o continuă învățare, și prin învațăre o continuă aprofundare și cunoaștere a lui Dumnezeu. Dumnezeu are posibilitatea nu să creeze 812 lumi, așa cum fac cei de la EA Sports, ci 812 miliarde de lumi, și infinit mai mult, de mii de ori mai complexe și mai interesante.

Veșnicia celor buni alături de Dumnezeu este un continuu atelier de creație, avându-i ca mari maieștri pe Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Gândiți-vă că după ce se sfârșește lumea, poate, presupun, nu știu: Dumnezeu reface toată creația ca la început și ne invită să retrăim în acest Univers, creat acum aprox. 7500 de ani, dar de data aceasta fără păcat, doar cei care s-au mântuit. Fără lăcomie, fără ură, fără violență, fără certuri, fără fugă după bani și averi, fără egoism, fără a fi limitat de a căuta mereu de mâncare și băutură, fără boli, fără tot ce ne împovărează. Ce ziceți? Ce minunat ar fi! Ce viața am avea!

Acum la sfârșit vreau să vă spun mai spun un lucu: oamenii de la EA Sports crează noi și noi lumi virtuale imitându-l pe Dumnezeu, și nicidecum invers. Omul imită în capacitățile lui creative pe Dumnezeu, pentru că fiecare din noi are chipul Sfintei Treimi în el, și fără să vrem tindem către Cel care ne-a creat.

Toate mediile care conturează viața în societate: economic, politic, social, religios, financiar, universitar, etc sunt expresii exterioare ale chipului dumnezeiesc din interiorul ființei umane.

Așa cum fiecare etapă a vieții nostre este o provocare și ne maturizează, la fel va fi și în împărăția lui Dumnezeu: vom avea noi și noi provocări din partea lui Dumnezeu.

Așa că, pregătiți-vă!

(Claudiu Balan)

Tag-uri:

2 gânduri despre „Jocurile de la EA Games și plictiseala din Împărăția Cerurilor

 1. celajutat ianuarie 18, 2013 la 11:31 am Reply

  Interesant într-adevăr! Frumoasă analogie!
  De abia aștept să văd ce i-a pregatit Dumnezeu omului în împărăție!
  Cu adevarat, acolo vom vedea: Surprize, Surprize!

  Vazand mai demult filmul acesta (what dreams may come true), ma gandeam ca poate Dumnezeu va da omului in imparatie puterea de a crea la randul lui lumi noi [si apoi să vezi dorinta de a vizita universurile celorlalti!:)], dar imi pastram si o mica rezerva, ca nu cumva sa imi nazaresc in minte vreo erezie.

  Apoi insa, mi-am dat seama ca Dumnezeu a dat aceasta putere omului inca din lumea aceasta prin nasterea de copii: oare nu este un copil o lume cu totul noua izvorată din puterea (felul de a fi, de a gandi al) părintilor? Oare prin purtarea de grija si educatia data copilului, nu modeleaza parintii aceasta lume care inainte nu era, si acum este? Oare sufletul pruncului nu este mai valoros decat intreaga lume (caci ce-i va folosi omului daca castiga lumea aceasta, dar sufletul si-l va pierde)?

  Cand te gandesti la cate lucruri extraordinare nu ar face (și deja face) Dumnezeu cu omul, numai sa se ridice si cel din urmă la un minim nivel de responsabilitate, mi se face părul măciucă, mă ia cu amețeli și mintea mea intra in stand by!

 2. Claudiu ianuarie 18, 2013 la 11:55 am Reply

  Doamne ajută, Celajutat!
  Posibilitățile de a relaționa între noi și cu Dumnezeu în Împărăția Cerurilor sunt nelimitate. Noi să ne străduim să dobândim Împărăția și de restul se ocupă Dumnezeu.
  De altfel tu ai dreptate, omul creează foarte mult și acum în această viață, în fel și fel de modalități.

  Educația oferită copiilor este într-adevăr un act de creație aparte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: