Comanda vocală și Facerea lumii prin Cuvânt

Tehnologia de astăzi ne permite să folosim vocea noastră pentru a creea, modifica sau dirija lumea în care trăim. Tehnologia actuală ne permite să folosim calculatorul doar prin puterea cuvântului rostit. În loc să folosim mouse-ul şi tastatura pc-ului pentru a-i da anumite comenzi acum putem folosi un microfon, o placă de sunet şi un soft care ne învaţă vocea şi care răspunde la comenzile vocale.

comanda-vocala

Windows-ul (cel mai popular sistem de operare din lume) în care activează majoritatea covârşitoare aaplicaţiilor existente în lumea aceasta, are un modul de interacţionare a utilizatorului cu pc-ul doar prin comanda vocală. Deşi nu pare mare lucru, să vedem ce implicaţii are. Doar prin vocea noastră putem deschide aplicaţii, le putem folosi pentru a crea diferite documente, pentru a le aranja şi modifica, pentru a face o infinitate de operaţii.

Acest lucru este foarte important deoarece astăzi calculatoarele şi automatizările fac casă bună. Datorita automatizării proceselor, chip-urile programabile controlează casele noastre, maşinile, străzile, aparatele electrocasnice, clădirile şi în general toate instrumentele pe care le folosim zilnic, chiar şi clopotele bisericilor au ajuns să fie controlate electronic. Astfel prin comandă vocală putem controla tot ce este automatizat şi condus de un calculator (sau un chip programabil) în jurul nostru.

Există deja autoturisme care au ca opţiuni posibilitatea de a comanda vocal computerul de bord, acesta modificând temperatura, player-ul maşinii, GPS-ul (sistemului de poziţionare globală) şi multe altele. Comanda vocală a fost introdusă cu mult timp în urmă de renumite companii producătoare de autoturisme.

Casa noastră la fel de uşor poate fi comandată vocal. Un computer care controlează prin diferite automatizări tot sistemul electric al casei, toate aparatele electronice şi electrotehnice poate fi comandat doar prin cuvânt. Astfel putem comanda verbal porţile de intrare in curtea casei, uşa garajului, putem spune “lumină” şi să se aprindă lumina în casă, putem spune “tvr” şi se aprinde televizorul pe postul naţional de televiziune, maşina de spălat, robinetele de apă, centrala termică sau sistemul audio. Deşi astfel de sisteme încă nu au ajuns să fie comune tuturor, ele vor ajunge accesibile tuturor în câţiva ani, la fel cum astăzi toată lumea foloseşte internetul, iar acum câţiva ani era o raritate.

Astfel doar prin cuvântul rostit  putem comanda toată aparatura electrică din casă, putem comanda autoturismul nostru parţial, deşi există autoturisme care se pot deplasa prin control computerizat fără şofer.

Un om aflat în autoturismul său, mergând spre servici, poate comanda vocal toată casa lui. Există deja autoturisme care au computere de bord conectate la internet şi la alte reţele de computere. Computerul de bord al autoturismului se poate conecta la computerul care centralizează toate comenzile casei. Astfel cineva în maşina sa, în drum spre servici, dacă a uitat lumina aprinsă în casă poate da vocal comanda “stinge lumina” computerului de bord al maşinii. Acesta va transmite mesajul prin reţeau de internet (prin satelit) computerului de acasa, care va recunoaşte vocea proprietarului, şi astfel va stinge lumina. Deci acel om poate de la câţiva kilometri distanţă să stingă lumina doar prin cuvântul său rostit.

Când citim în Biblie în cartea Facerii, cum Dumnezeu a creat lumea prin cuvânt, cu puterea Lui zicând: “Să fie lumină” şi a fost lumină, cei mai puţin credincioşi ar putea spune că e o poveste, care nu poate fi adevărată, pentru că nu poate fi înţeleasă de creierul uman. Dar Sfinţii Părinţi spun că cea mai bună înţelegere este înţelegerea simţită, înţelegerea dobândită din trăirea întocmai a acelui fenomen.

Tehnologia modernă ne permită nouă oamenilor să putem crea doar cu cuvântul, să putem comanda vocal multe obiecte şi procese care ne înconjoară.  În cadrul acestei noi înţelegeri pe care astăzi o trăim, putem conştientiza mai clar că Dumnezeu a fost primul care a creat doar prin cuvânt lumea în care trăim, o lume pe care o guvernează în continuare tot prin cuvânt  datorită purtării Sale de grijă, iar noi copiii lui, care imităm ce vedem la Tatăl (aşa cum fac şi copii noştri) putem creea şi noi cuvântul deoarece am primit putere din puterea creatoare a Cuvântului lui Dumnezeu.

Astfel de lucruri vădesc asemănarea omului cu Dumnezeu, cu Sfânta Treime, o asemănare care se observă în puterea creatoare a omului, în inteligenţa sa, în conştiinţa de sine, în iubirea pe care o arată faţă de aproapele şi faţă de întreaga creaţie. Hristos Domnul spune în Evanghelia Sa:

„Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.” Au fost oameni care au mutat munţii doar prin cuvânt, pentru că aveau credinţă puternică în Dumnezeu. Pentru toţi ceilalţi care nu cred că un om poate face aşa ceva, pentru oamenii din ziua de azi care nu mai cred în puterea lui Hristos, a lăsat Domnul tehnologia care poate pune la dispoziţie mijloacele necesare ca omul să controleze lumea înconjurătoare doar prin cuvânt.

Într-adevăr în spatele acestei puteri a cuvântului, stă multă muncă concretizată în tehnologie… Omul trebuie să muncească ceva timp înainte ca puterea cuvântului lui să fie efectiva, dar Dumnezeu nu trebuie să faca asta.

Totuşi e un început.

(Claudiu Balan)

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: